Kodin joulutunnelman kuusi tekijää

 Mistä aineksista se joulun tunnelma oikein rakentuukaan? Toki lasten ilo ja odotus on aina se ykkönen. Mutta jos näin niinkuin sisustuksellisesti ajattelee. Mistä oman kodin joulutunnelma tulee? Sain itse asiassa idean tähän tekstiin vasta kuvien ottamisen jälkeen, kun tarkoituksena oli tietysti ottaa jouluisia kuvia. Näin jälkikäteen kuvia analysoimalla niistä löytyy itseasiassa kaikki ne elementit, jotka tekevät meidän kotiin jouluisen tunnelman.

Kynttilät - Ei varmaan kaipaa selityksiä. Tunnelman tuoja numero yksi nyt ja aina. Olen aina ollut kynttilöiden suurkuluttaja. Nykyisin huomaan polttavani enemmän pöytä- ja kruunukynttilöitä, kuin esimerkiksi tuikkuja. Jouluvalot kuuluvat tietysti samaan kategoriaan, lämpimän valkoisessa sävyssä.

Kasvit - Jouluun kuuluu kukat ja havut. Pihalle väsäilen havuistutuksia ja kransseja, sisälle sitten hyasintit, jouluruusut ja leikkokukat. Tuoksu on tietysti osa kasvien lumoa, erityisesti hyasintti ja kuusenhavut. Markettien kukkakimppuja on helppo tuunailla runsaammiksi ja jouluisemmiksi havujen oksilla. Talvinen suosikkini on punaiset neilikat männyn oksien kanssa.

Herkut - Jouluiset herkut ja niiden leipominen kuuluu jouluun ja erityisesti sen odotukseen. Onko ihanampaa kuin ensimmäinen joulutorttu (joka nautitaan tietysti jo marraskuun alkupuolella!) tai joulukinkun tuoksi jouluaamuna? Piparien leipomisesta nyt puhumattakaan. Meillä on suvussa myös muutamia leivonnaisia, joita on tehtävä joka vuosi, esimerkiksi näitä suklaapilviä, joita paappani teki jouluisin.

Joululehdet ja kirjat - Ideoita ja haaveilua joulusta saa jouluisista kirjoista ja lehdistä. Hyvissä ajoin pääsee ihailemaan jouluisen viipyileviä tunnelmia. Oletteko muuten huomanneet, että joulun tunnelmllisimmat kuvat ovat lehdissä aina maalaisromanttisia, sellaisia Astrid Lindgrenmaisia tunnelmia? 

Joulukoristeet - Joitain jouluisia koristeita tulee aina laitettua esille, vaikkei varsinaista tonttuparaatia meiltä löydykkään. Jotkut koristeet otetaan esille joka vuosi ja vuosittain löytyy aina jotain uuttakin. Pieni Lumiukkofiguuri löytyi pari vuotta sitten ja se tuo lapsuuden joulut (se lumiukkoelokuva ja sen musiikki) mieleen. 

Pehmeät materiaalit - Talven tullen esille otetaan aina taljoja sohvalle ja tuoleille. Lämmön tuntu kuuluu hyggeen ja jouluun.

Oletteko jo laittaneet joulua kotiin?

Ei kommentteja

Kiva kun kävit, jätä kommentti!