Pähkinäiset suklaafudget ja piparminttusuukot

En ole juuri koskaan tehnyt jouluksi makeisia itse. Tai ainakin siitä on niin monta vuotta, etten enää muista tehneeni. Ruotsalaisessa sisustuslehdessä oli ilmeisesti niin houkuttelevilla kuvilla varustetut makeisohjeet, että innostuin tekemään muutamaa sorttia. Muistan kyllä lapsena sukulaisten luona maistaneeni noita piparminttusuukkoja. Siksikin niitä oli kiva tehdä ja verestää lapsuusmuistoja. Ihan pyöreää muotoa ei kaikki suukot saavuttaneet. Johtuneeko harjoittelun puutteesta vai mistä, mutta maku on kohdillaan. Itse tehdyissä karkeissa on sellaista juhlavaa tuntua, kelpaa laittaa jouluna kahvipöytään tai pakata lahjaksi kauniiseen rasiaan. Suklaafudge osoittautui herkulliseksi, siitä ei joulupöytään taida jäädä kuin kaunis muisto...
Ohjeet näihin herkkuihin löytyvät kuvien jälkeen.








































Pähkinäiset suklaafudget
n. 30 palaa

400g tummaa suklaata
2 rkl voita
1 prk (397g) kondensoitua maitoa
2dl pähkinäseosta (Pirkalla oli ainakin valmis seos, jossa mm. cashew, pistaasi, hasselpähkinää)
1dl kuivattuja hedelmiä tai marjoja pilkottuna (esim. kuivattu karpalo, rusina tms.)
1tl sormisuolaa

Pieni suklaa paloiksi ja sulata vesihauteessa voin kanssa. Sekoita tasaiseksi. Lisää kondensoitu maito ja sekoita taas seos tasaiseksi. Pilko pähkinäseos ja kuivatut marjat/hedelmät ja lisää massaan. Jätä vähän päälle ripoteltavaksi. Levita n. 15x20cm vuoan pohjalle leivinpaperi. Levitä fudgemassa tasaisesti vuokaan ja ripottele loput pähkinät päälle sekä suola. (Jätin itse suolan pois, mutta laitoin suolapähkinöitä pähkinäseoksen joukkoon).
Laita vuoka kylmään reiluksi tunniksi ja leikkaa fudge paloiksi. Säilytä viileässä.

Piparminttusuukot
50-60

2 munanvalkuaista
muutama tippa piparminttuöljyä
8dl tomusokeria
n. 150g tummaa suklaata

Vispaa munanvalkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Laita piparminttuöljyä muutama tippa. (kannattaa maistaa ja lisätä tarvittaessa.  Lisää tomusokeri ja jatka vispaamista. Massa saa olla kiinteää, mutta sellaista, että sitä pystyy pursottaa. Laita massaa pursotuspussiin ja pursota n. 3cm kokoisia kiekkoja leivinpaperille (alle esim. iso tarjotin). Anna kovettua yön yli. Sulata suklaa vesihauteessa ja pursota pursotinpussilla sitä kiekkojen päälle. Anna kovettua. Säilytä makeisia huoneenlämmössä ilmatiiviissä purkissa.

2 kommenttia

  1. Kiitos ohjeista! Tällaisia herkkuja voisikin tehdä joulupöytään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tekeminen on kivaa ja lopputuloskin on joskus yllätys, ainakin omatekemäni;) Nyt onnistuivat hyvin!

      Poista

Kiva kun kävit, jätä kommentti!