Talo vaihtoi väriä maalilla

Puutalo on hengittävä ja monelle suomalaiselle luotainen vaihtoehto omakotitalon verhousmateriaaliksi. Huoltovapaa se ei kuitenkaan ole. Maalaus tulee eteen jossain vaiheessa. Talo oli alkuperäisessä värissään, vaaleahkon siniharmaa. Oma ajatukseni oli vaihtaa väriä. Miksi ei? Onhan se toki työläämpi maalattava, mutta ajatus ei antanut myöten. Omaa silmääni miellyttävät mustat talot, joita jo Seinäjoen asuntomessuilla huokailin. Se oli lähtökohtana, vaikka vähän mietin punaisien katon ja pihakiveyksen yhdistelmää mustan kanssa. Voitte uskoa, että olen koonnut Pinterestiin mustia taloja kansiollisen ja muutenkin asiaa suunnitellut jo talvesta asti. Valkoinen oli toinen vaihtoehto, mutta vähän iisimpänä ratkaisuna se ei innostanut jostain syystä niin paljon. Valinnan teki loppujen lopuksi meidän puolestamme kaupunki, joka ei antanut lupaa talon mustaksi maalaamiselle. Asia käsiteltiin julkisivulautakunnassa. Tällä alueella ilmeisesti musta väri tuo liian ison kontrastin muihin rakennuksiin. Okei, toisaalta olin ehkä vähän helpottunutkin, eipä tarvinnut enää miettiä olisiko se musta nyt juuri se väri. Ja näin jälkikäteen täytyy sanoa, että lopputulos on todella hyvä. Valkoisen rinnalle halusin ehdottomasti sen mustan tehosteeksi. Sävyinä on valkoinen T7001 ja musta T7049 Teknos Nordica Matt -maaleista. Maali on täyshimmeä ja antaa erittäin kauniin pinnan. Samoja maalejahan käytettiin aiemmin valmistuneeseen pergolaan. Myös kivijalka maalattiin extempore, maalina Teknos Saku-sokkelimaali, värinä T7040.

Meillä talo on rakennettu 2005 ja varsinkin etelän puoleinen seinä rupesi jo hilseilemään. Tässä vaiheessa pääsee helpommalla, kun pois rapsittavaa maalia ei ole seinä tolkulla. Tosin teetimme remonttifirmalla maalauksen. Maalari poisti aluksi lian ja irtonaisen maalin painepesurilla. Sitähän ei varsinaisesti suositella maalin poistoon, mutta koska irrotettavaa maalia oli vähän, tämä keino oli nopein.  Maalarin apuna oli myös tässä vaiheessa Teknoksen Rensa Facade -julkisivu- ja homepesu. Tätä suositeltiin Teknokselta käytettäväksi erityisesti tuohon eteläpuolen kuluneempaan seinään.
Maalari maalasi talon ruiskulla pariin kertaan. Toki pensselihommiakin piti tehdä. Kysäisin maalarin mielipidettä tästä Nordica Matt- maalista ja hän totesi vähääkään miettimättä, että nämä Nordica-sarjan maalit ovat hänen mielestään parhaita hyvän peittävyyden vuoksi. Eli asiantuntijan suositus tuli. Ja mikäli värin vaihtoa taloon on tekemässä, on peittävyydellä tietysti ensiarvoisen iso merkitys.
Pieni ulkovaja maalattiin sitten sillä mustalla täysin.

Samassa rytäkässä kaikkien terassien kaiteet uusittiin vaakarimoituksella ja maalattiin mustalla. Ulko-oven terassitasanteelta poistettiin myös pienet aidanpätkät. Näkymä on nyt paljon avarampi nykyaikaisempi. Ulkovalot vaihdettiinkin jo pari vuotta sitten, joten ne olivat valmiiksi sopivan modernit uuteen ilmeeseen. Itse olen kyllä niin tyytyväinen lopputulokseen. Talon ilme nuoreni huimasti värinvaihdolla ja kaiteitten uusimisella.









 Tässä vielä talo alkuperäisessä värissään ja alla kuva pesun ja maalinpoiston jälkeen.

Yhteistyössä Teknoksen kanssa





2 kommenttia

  1. Näyttää kyllä hyvältä ja tuo tumma ovi sekä kaiteet tuovat modernin ilmeen talolle. Kaunis talo!

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, jätä kommentti!