Vinkit ikkunan pesuun -top 3 konstia

Keväinen aurinko paljastaa ikkunoiden likaisuuden nopeasti. Hyvin likaiset ikkunat blokkaavat jopa 40% päivänvalosta. Se on muuten sellainen homma, joka vaatii ihan oman mielentilan, että homman saa edes alkuun. Ja voin kertoa, ettei kyllä kuulu omiin lempihommiini ollenkaan. Lopputulos kyllä yleensä palkitsee ja sitten voi olla tyytyväinen. Konstejakin on monia. Ajattelin listata itse testaamiani konsteja. Kaikista löytyy hyviä ja huonoja puolia, joista jokainen voi valkata itselleen sopivimman. Sopivimmaksi pesuaineeksi olen itse huomannut astianpesuaineen. Sitä ei paljon tarvitse lorotella, muutama tippa riittää. Pesuaine kannattaa myös lisätä pesuveteen viimeisenä. Jos pesuaineen laittaa vaikka pesuvatiin ensin ja sitten lisää vettä hanasta, pesuvesi vaahtoaa hurjasti, ja se voi aiheuttaa ikkunoihin "sateenkaariefektin" herkemmin. Etikan lisääminen veteen kirkastaa lasin mukavasti. Sitäkään ei tarvitse lisätä kuin ruokalusikallinen. Paras aika ikkunanpesulle on pilvipoutainen sää. Auringonpaisteessa ja tuulessa ikkuna kuivaa liian nopeaa. 

Ihana aurinko, mutta likaiset ikkunat pilaavat tunnelman


1. Perinteinen yhdistelmä: pesuvati,  rätti ja lasta

Plussat: Nopeaa ja tehokasta, löytynee lähes joka kodista

Miinukset: Ne raidat! Itse en ole oppinut pesemään tähän ikään asti lastan kanssa ikkunoita niin, etteikö johonkin jäisi ikäviä, harmaita raitoja pilaamaan lopputulosta. Myös valumat kuuluvat joskus tähän työskentelytapaan. Ja mikäli ikkuna on kovin kapea (esin. tuuletusikkuna) lastaa on mahdoton edes käyttää2. Ikkunanpesuri


Plussat: Ei jätä raitoja, nopea

Miinukset: Kallein vaihtoehto, akku pitää muistaa ladata käyttövalmiiksi ( ja saattaa silti loppua kesken)

3. Sanomalehti

Ikkuna siis pestään normaalisti rättiä apuna käyttäen ja sanomalehtipallolla hinkataan ikkuna kuivaksi.

Plussat: Takuuvarmasti puhdasta, ei rantuja eikä valumia. Kostunut, nihkeä sanomalehti on yllättävän tehokas.  Halpa ja ekologinen

Miinukset: Mustetta saattaa irrota käsiin, paperiroskaa tulee jonkin verran.Ja mikä näistä on oma suosikkini? Täytyy tunnustaa, että olen sekakäyttäjä; tuon ikkunanpesulaitteen mukana olevan suihkupullohässäkän olen hylännyt tyystin. Pesen lasit rätillä ja kuivaan ne tuota laitetta apuna käyttäen. Toimii! Tosin sanomalehti on myöskin joskus käytössä, varsinkin niissä tuuletusikkunoissa.

Ja siinä välissä, kuppi kahvia kuuluu asiaan, eikös joo?Onko teillä hyväksi havaittuja konsteja?
7 kommenttia

 1. Siivousalan ammattilaisen vinkki, jonka sain viime syksynä: tarvitaan kaksi mikrokuituliinaa. Toinen kostutetaan ihan tosi niukasti vedellä. Siihen rättiin sumutetaan/laitetaan ikkunanpesuainetta ja pyyhitään ikkunaa. Toisella rätillä kuivataan. On testattu vasta auton ikkunoihin, jossa homma toimi tosi hyvin. Ja pitäis joo talon ikkunoille tehdä tuo ah niin vastenmielinen - mutta palkitseva - operaatio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikroliinoista kuulee paljon puolesta ja vastaan. Itse en ole ikkunoihin testannut, pitäisi oikein koittaa itseasiassa. Mukavaa ikkunanpesuoperaatiota:)

   Poista
 2. Moi! Itse olen käyttänyt Tupperwaren ikkunaliinaa sisätilojen peilien ym pikku lasipintojen siivoukseen jo pitkään, kunnes viime viikolla ajattelin kokeilla talon ikkunoihin sitä. Ja avot sentään, toimi sata kertaa helpommin, kätevämmin ja nopeammin kuin vesiämpäreiden ja lastojen ym kanssa touhuaminen ikinä! Just mietin vaan kans tuota, että käviskö siihen joku muukin liina, mutta tää tupperin on kyllä ihan eri tuntuinen kuin tavallinen kaupan mikrokuituliina. Hinta vaan tolla tupperin on aika suolainen enkä itseasiassa oo ihan varma saako sitä enää edes. Mutta näkyy olevan ihan halpojakin ikkunaliinoja, josko ne olis yhtä hyviä! Ajattelin käydä ostamassa, kun olis kiva olla toinen käytössä kun toinen likainen tms.

  Ja ai että kuinka hyvä fiilis siitä tuli, kun näkee taas ikkunoista ulos.. En ollut meinaan kolmeen vuoteen ikkunoita pessyt just sen takia, kun se on jotenkin aina niiiiin hankalaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Tupperin liina on saanut kehuja. Itse en mikroliinoja ikkunoihin ole testaillut, mutta tämä nimenomainen sai pojot Sliik-blogissa juuri hiljan. Ja siellä heränneessä keskustelussa tuli ilmi, että näitä olisi vielä saatavilla. Sen verran mielenkiinto heräsi, että pitäisi hommata itsellekin. Muuten olen normi pölyjenpyyhinnässä yms. pettynyt aina mikroliinoihin tai sitten en vaan osaa niitä käyttää oikein:( Kiitos hyvästä vinkistä sinnekkin!

   Poista
 3. Ja korjauksena edelliseen: Anonyymi, sinähän kehuit nimenomaa Tupperin ikkunaliinaa ja niin oli tuolla Sliik-blogissakin puhe nimenomaa siitä. Linkki ohessa: http://www.sliik.fi/2018/04/kokemuksia-mustista-valiovista-ja.html
  Itse puhuin mikroliinoista kokoajan.... Eli tämä kyllä täytyisi saada testiin!
  Ja kiitos edelleen hyvästä vinkista!

  VastaaPoista
 4. Ei vitsi.. en oo koskaan kuullutkaan tuosta sanomalehtikonstista. Pitääpä kokeilla!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, jätä kommentti!