Vinkkejä tulevan kesän juhliin.

Olenko ainoa, jota jo pohdittaa kevään/kesän juhlat? Siis jos sellaiset järjestää omassa perheessä. Meillä on tulossa rippijuhlat kesäkuussa (oi kamalaa, mihin se aika meni?) esikoiselle. Meillä esimerkiksi ristiäiset on juhlittu aina jossain muualla, mutta nyt päätin järjestää juhlat kotona. Molemmissa on puolensa. Toki kotona järjestettäviin juhliin liittyy miljoona hoidettavaa asiaa, mutta jotenkin se nyt vaan houkuttaa. Ja kesäinen ajankohta saa tietysti olettamaan, että sää on aurinkoinen ja kaunis silloin... Selailin eri nettifoorumeja tätä postausta kootessani. Silmiini osui keskustelu, jossa moitittiin samantyyppisiä tarjoiluja joka juhlissa: lähinnä täytekakkuja ja voileipäkakkuja. Omasta mielestä ne ovat ihan parasta juhlissa. Eritoten voileipäkakkua saa niin harvoin. Mitä olette mieltä, pitäisikö suomalaista juhlapöytää uudistaa, vai onko hyväksi havaitut hetkut edelleen varmin valinta?

 Listasin muutamia käytännön asioita , joita on hyvä ottaa huomioon hyvissä ajoin, kun juhlat kotona järjestää.


Kutsuttavien määrä


Tästä on hyvä lähteä. Tämä on tärkeä tieto ruoka- ja juomamenekkiä laskettaessa. Riittääkö astiat ja istuimet? Astioita voi lainata kavereilta tai niitä voi myös vuokrata. Kannattaa tiedustella esim. seurakunnalta, Marttayhdistykseltä tai kyläyhdistyksistä. Kutsut kannattaa laittaa hyvissä ajoin, ehkä n. kuukautta ennemmin.  Jos tilat ovat rajalliset, kutsuihin voi porrastaa aikoja; esimerkiksi ensin kirkkoon tulevat läheiset, muutaman tunnin päästä seuraava erä jne.


Mitä tarjotaan ja paljonko

Kannattaa miettiä jo hyvissä ajoin tarjottavat, laittaa vaikka ylös hyviä ohjeita aina kun niitä vastaan tulee. Jos vieraita tulee pidemmän matkan päästä, lämmin ruoka voi olla hyvä vaihtoehto. Muuten pikkusuolaisetkin riittävät hyvin makean tarjottavan oheen. Paljon voi tehdä jo etukäteen, edellisenä iltana ei tarvitse näännyttää itseään hengiltä. Kakkupohjat nyt ainakin voi tehdä pakkaseen valmiiksi. Juusto- ja hyydykekakut voi nekin pakastaa ja sulattaa suoraan pöytään, kuivakakuista ja pullista nyt puhumattakaan.  Ruoka-allergiset kannattaa muistaa. Hyydykekakut on helppo tehdä gluteenittomina ja munattomina. Laktoosittomana onnistunee kaikki. Suolaisiin kannattaa muistaa vegeversiot. Kokonaisuudessaan yhtä vierasta kohden kannattaa varata 300-400g syötävää.
Löysin hyvän listan eri ruoka-aineiden määristä. Sen on koonnut Marita Suontausta:

Juomat

Kuohuviinit, puna- ja valkoviinit
Pullollisesta (0,75 l) kuohuviiniä saat 6-7 lasillista (12 cl).
Onnittelumaljoja varataan yleensä vain lasillinen jokaiselle vieraalle.
Muista myös alkoholiton vaihtoehto ja vesi.
Jos tarjoat ruokien kanssa viiniä, puna- tai valkoviinipullollisesta tulee noin 6 lasillista. Varaa viiniä noin 2 lasillista (yhteensä reilu 3 dl) vierasta kohden.
Kahvi, sokeri, kerma tai maito ja tee
Yhdestä paketillisesta (500 g) kahvia tulee 50 kupillista. Varaa 2-3 kupillista vierasta kohden.
1 kg sokeria ja 1 l maitoa riittää hyvin 50 kahvikupilliseen. Kermaa riittää 8 dl.
Muista myös teenjuojat! Hauduta juontivalmista teetä. Saat 10 kuppia teetä, kun kiehautat 2 litraa vettä ja haudutat siinä ½ dl teelehtiä ja siivilöit esimerkiksi termoskannuun. Varaa teetä 2 kupillista juojaa kohti.


Suolaiset tarjoilut:

Sämpylät, leivät, voileipäkakku, suolaiset piirakat/tortut, salaatit, kala, liha, juustot
Sämpylä/leipätaikinasta, jossa on nestettä 5 dl, saa noin 40 pientä sämpylää, 2-3 patonkia, 2 vuokaleipää tai yhden peltileivän.  
Varaa pitkänomaista voileipäkakkua noin 2 cm:n paksuinen viipale syöjää kohti, valmiita voileipiä 2-3.
Uuninpannullisesta suolaista piirakkaa saa noin 30 palaa. Pyöreästä piirakasta (halkaisija noin 26 cm) saa noin 12 palaa. Suolaista piirakkaa varataan 1,5 palaa kutakin vierasta kohden.
Salaattia varataan noin 2 dl vierasta kohti, salaatinkastiketta 2-3 rkl.
Savukalaa varataan perkaamattomana noin 200 g ja fileenä 150 g vierasta kohti. Graavi- tai kylmäsavukalaa kalaa riittää 75 g, muun tarjottavan ohessa. 
Paahto- tai muuta kypsää paistia kannattaa varata 150 g vierasta kohti.


Keitettyjä perunoita varataan 2-3 kpl (200g).
Juustoja kannattaa varata noin 75 g vierasta kohden, muun tarjottavan ohessa. Laita tarjolle 2-3 erilaista juustoa.


Makeat tarjoilut:

Pullat, pikkuleivät, kahvikakut, kääretorttu, makeat piirakat/tortut
Pullataikinasta, jossa on käytetty 5 dl nestettä saa noin 50 hengelle pullaa (50 pikkupullaa, 2 pitkoa, joista kummastakin saa noin 25 viipaletta tai ison pullakranssin, josta tulee noin 45 viipaletta). 
Pikkuleipiä varataan 1 kutakin lajia vierasta kohti.
Yhdestä kahvikakusta (n. 2 litran vuoka) tulee 30 palaa.
4 munan täytekakku riittää 10-15 hengelle.
4 munan kääretortusta saa noin 20 viipaletta.
Uuninpannullisesta makeaa piirakkaa saa noin 30 palaa. Pyöreästä piirakasta (halkaisija noin 26 cm) saa noin 12 palaa.
Kahvi- tai täytekakkua, piirakkaa/torttua tai pitkoa varataan 1 pala tai viipale kutakin vierasta kohden.Teema

Teema voi olla esimerkiksi väri. On helppo edetä lautasliina- ja kukkahankinnoissa, kun on joku tietty väri, mikä linjaa kokonaisuutta. Se voi ulottua tarjottaviin ja pukeutumiseenkin. Kesällä, kun luonnossa on paljon kukkia tarjolla, voi teeman ottaa siitä. Rentoa ja kesäistä.  Syntymäpäiviä järjestettäessä teema voi jo ollakin vaikka mitä: Hollywood tai 60-luku, taivas on rajana. Rippijuhlia järjestettäessä ollaan maltillisempia.


Säilytys

Etukäteen kannattaa tarkistaa myös, riittääkö kylmätila kaikelle vai onko syytä lainata jääkaappi vaikka autotalliin. Hyvissä ajoin kannattaakin syödä jääkaapista kaikki purkkienjämät tilaa viemästä. Kylmälaukutkin toimivat hyvänä apuna.  Kun kerralla tulee väkeä paljon, kaksi kahvinkeitintä auttaa asiaa. Termospullot pitävät kahvin lämpöisenä, kun uutta keitetään. Maljakkoja tarvitaan juhlissa, varaa valmiiksi. Kesällä ei naulakkoon tule takkeja, mutta kylmemmällä ilmalla naulakkotilaa kannattaa raivata.

Tilat

Onko tuoleja tarpeeksi? Niitäkin saa vuokrattua. Kyläseurat tai vaikkapa paikallinen koulu ovat paikkoja, joista kannattaa kysyä. Tutut toki kannattanee mennä läpi ensin.  Jos on tarkoitus juhlia myös ulkona, juhlateltan vuokraus hyvissä ajoin voi olla hyödyllistä.

Pöytä tarjottaville kannattaa sijoittaa niin, että siihen jää tilaa ympärille n. 80cm. Jos on ahdasta, pöytä kannattaa laittaa seinän viereen. 

Apu

Jos haluaa nauttia päivästä muutenkin, kuin stressaten, onko kaikilla kahvia kupeissa, apulainen on kyllä hyvä vaihtoehto. Pitopalveluista löytyy apua. Ja tästä saa muuten kotitalousvähennystä! Heillä on saatavilla muuten sellaisia kylmäalustojakin, jotka pitävät pöydässä seisovat herkut viileinä. Toki, jos ystävä tai perhepiirissä on joku innokas kahvinkaatelija, niin tilanne on pelastettu. Entä kuka ottaa valokuvia? Itse niitä tuskin ehtii räpsiä paljonkaan juhlhumun keskellä.

Siivoukseen kannattaa valjastaa koko perhe ennen juhlia. Vieraat eivät kaappeja kollaa, eikä taloa tarvitse katosta lattiaan kiillottaa, kunhan paikat ovat siistit ja puhtaat.

Minä jään miettimään tässä vaiheessa teemaa ja rupean metsästämään hyviä ohjeita tarjottaviksi. 2 kommenttia

Kiva kun kävit, jätä kommentti!