Asiaa valaistuksesta -miten löytää oikea lamppu

Lamppu palaa valaisimesta ja pitäisi vaihtaa uusi. Mikäs se merkintä olikaan mikä kertoo tehot ja valon värit? Ei mitään hajua. Vanha kunnon vatti on menneen talven lumia. Tästä viidakosta tuntuu olevan vaikea päästä ulos voittajana. Vaarana on saada keittiö näyttämän teurastamolta kalmansinisine valoineen ja tavoitteena olisi mukava ja lämmin valaistus. Muistan muutamien vuosien takaa, kun äitini oli laittanut uuden valosarjan ulos joulun alla. Mennessämme vierailulle, totesi poikani pihalle tultaessa: "Vau, mummalla on hienot laservalot!" Näistäkään makuasioista ei voi kiistellä, mutta pelkkä merkintä "valkoinen valo" ei vielä kerro valon lämpöä.  Sittemmin pihavalot ovat vaihtuneet vähän lämpöisemmän sävyisiksi.  Entä jos vanhan lampun vattimäärä on 40w, mikä nyt sitten vastaa nykylampuissa tätä tehoa? Päätin syventyä aiheeseen itsekin vähän tarkemmin, sillä, kauhea sanoa, mutta päivähän jo alkaa taas lyhenemään. Sehän tiedetään mitä se tarkoittaa, pimeitä iltoja ja aamuja!

Nykyisinhän lampun antaman valon määrä eli värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (K). Jos haluat lämpimän sävyistä valoa, hehkulampun värilämpötila on 2700K ja vastaavasti päivänvalolampun 5000-6500K.  

Ja jos ennen puhuttiin wateista, joka ilmaisi vaan energiankulutusta, nyt puhutaan Lumen-arvosta. Se ilmaisee valotehoa. Esimerkkinä 60watin hehkulamppu, sitä vastaa n.710 lumenin energiansäästölamppu. Toki eri valmistajien tuotteissa on myös eroja. Lamppuexpressin valikoimista Philips Lamput on itselle tutuin lamppuvalmistaja, sehän on tuottanut niitä jo yli sata vuotta. Kun tutustut näihin lamppuihin, sivun vasemmassa reunassa on kätevä mahdollisuus ruksittaa haluamasi ominaisuudet ja oikeat tuotteet valikoituvat valittavaksesi automaattisesti. (Myös vastaava löytyy, jos vanha lamppu on ollut vatteina),  Helpottaa valintaa kummasti sekä säästää hermoja.

Nykyisin on valittavana myös paljon erityyppisiä lamppuja. Led-lamput säästävät energiaa jopa 84% ja ne ovatkin energiatehokkaimpia lamppuja ja sitä myötä ekologisimpiakin. Valittavana on sävyjä hyvin lämpimästä valosta (1700K) aina päivänvaloon (6700K) asti. Myös pitkä käyttöikä tuo säästöä.  Led-lamppu kestää myös hyvin pakkasta, joten pihakäyttöön nämä ovatkin ihan ehdottomia täällä meidän leveysasteilla. Muutkin kodin valaisimet on pääsääntöisesti mahdollista korvata ledeillä. Saunaan se ei sitten olekaan se paras vaihtoehto, sillä lämpimässä sen elinikä lyhenee.

Philips Halogeenilamput taas sopivat kapean valokeilansa ansiosta erityisesti kohde- ja sisustusvalistukseen. Saunaan halogeeni on sopiva myös. Halogeeni kuumenee polttavan kuumaksi, eli se on otettava huomioon lampun sijoittamisessa. Valon väri on kirkas ja valkoinen.


Yhteistyössä Lamppuexpress.comin kanssa







Ei kommentteja

Kiva kun kävit, jätä kommentti!