Talvituhoja ja harvennusongelmia

Kevät on paljastusten aikaa. On myös aika tarttua tiettyihin hommiin, kuten pensaiden leikkauksiin ja tuijien suojauksiin. Pieni kierros omalla pihalla paljasti jänön nakertaman omenapuun rungon (jonka kyllä suojasin, mutta liian myöhään!) ja pakkasessa lohkeilleen ulkoruukun. Muutenkin kaikki näyttää apean likaiselta ja sotkuiselta. Yhtäkkiähän se sitten tapahtuu, se luonnon puhkeaminen vihreään. Mutta ennen sitä maisema on toivoton. Yksi kevään innostava ja samalla lannistava homma on itselleni tuo puskien leikkaus. Innolla kaivan oksasahat ja leikkurit naftaliinista ja mietin mistä aloittaa. Tästä alkaa kevät, jes, nyt päästään hommiin! Ennen silmujen puhkeamistahan se olisi monilla pensailla ja puilla tämä työ tehtävä. Se lannistava osuus tulee sitten siinä, kun en oikein osaa päättää, mitä näistä miljoonasta oksasta nyt sitten pitäisi leikata. Katsokaa nyt vaikka alta löytyvää syreenipensasta, oksia vaikka millä mitalla! Ne vanhimmat ja paksuimmat oksat (jotka siis tulisi poistaa) nököttävät tuolla keskellä, eikä sinne oksasahaa saa aseteltua mitenkään päin, argh! Eilen myös tässä innon puuskassani päätin harventaa syreenistä oksia myös meidän takapihalta. Tontin raja naapuriin laskee tosi jyrkästi rajalla, jossa nämä puskat sijaitsevat. Harvennustarve olisi ollut juuri tuolla luiskan puolella, koska sieltä pyrkii versoja karkailemaan tuonne naapuriin. Vaikka kengissä oli nastat, oli maa niin liukas, että tuo keikka jäi kokeiluasteelle ja melkein jo pipo vinossa kellahdin kanveesiin. En ottanut sitä riskiä, että valahdan mahaliukua naapuriin hylkeen lailla. Muina naisina hipsin sahoineni takaisin etupihan aurinkoiselle puolelle napsimaan oksat vähän turvallisemmalla alustalla olevasta lumipalloheidestä. Pitää antaa jään sulaa, silläkin uhalla, että ne silmut siellä jo ovat kasvaneena.

Erisan-tuotepaketin blogin arvonnassa voitti anonyymi osallistuja Jenni, paljon onnea. Olen laittanut hänelle sähköpostia. Arvonta suoritettiin Random.orgin avulla.

10 kommenttia

 1. Meillä joudittiin viime keväänä yhtiössä vaitamaan muutaman puun, kun olivat puput pistelleet kaarnat parempiin poskiin. Puuthan ovat vielä ihan pieniä, kun yhtiö on uusi...ei taida pupuille maistua vanhemmat puut...tai en tiedä, mutta aattelin näin..:)
  Olisi ollut kiva olla "kärpäsenä katossa", kun liuit naapurin puolelle..:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi en ehtinyt vielä tuohon "liukumisvaiheeseen", tajusin ajoissa uhan kun jalat lipsuttivat nastoista huolimatta! Nuoret puut taitavat maistua kyllä paremmin noille ristihuulille, kun aina ovat uusien puiden kimpussa:)

   Poista
 2. Oi, meidän piha on niin karsea! Meillä ei oo edes puskia mitä leikata. Eiku onhan meillä jotain, mitä mister A on istuttanut tontin rajalle. Etupihalta se veti syksyllä kaikki puskat matalaksi ja nyt se hirveä piha näkyy naapureille vielä paremmin. Oon jo luovuttanut. Olkoot surkean näköinen. En vaan oo mikään multasormi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me käydään JOKA vuosi miehen kanssa sama keskustelu, jossa mies ihmettelee miksi niitä pitää taas leikata tai yleisesti ottaen leikata ollenkaan. Teillä on sitten se ääritää. joka vetää kaiken matalaksi:D

   Poista
 3. Onneksi jänö on kurittanut sun puita aika maltillisesti, kyllä ne tosta vielä toipuu.

  Tuon syreenin kanssa on niin, että noita ohuita pieniä hentoja oksia pitäisi harventaa reilulla kädellä. Että ihan reilusti saat leikella niitä, ei tarvi sääliä.
  Sitten on jo mahdollisuus päästä käsiksi sinne paksumpiinkin oksiin. Voi että kun mulla olis tässä kynä niin voisin vaikka piirtää sulle miten sitä pitäisi leikata! :D
  Tekis mieli tulostaa kuva ja laittaa vähän merkkejä. Miten niin yli-innokas...

  t. Puutarhuri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu musta tuntuu, että säälin liikaa, kun raukka parka on kasvattanut uutta elämää, niin ei raaskisi niitäkin katkoa:) Kiitos vinkeistä! Ja jos tuntuu, että innokkuus ei ota laantuakseen, niin kyllä mun s-postiin voi vaikka laittaa kuvan ohjeineen ;) otetaan mielellään vastaan!

   Poista
 4. Kattoin aluks että olit hassutellut ja kääriytynyt itse vihreään suojaharsoon/verkkoon, mutta aikani tihrustettua totesin että tuija tms siellä sisällä on. Kuvassa hahmolla on selvästi pää ja hartiat, vain kumisaappaat helman alta pilkottamasta puuttuu :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ou nou, se nyt vielä puuttuis!! Oikein kevätvillitystä :) :D :O Mut niin on kyllä just sopiva muoto tolla tuijalla, että vois olla.

   Poista
 5. Juuri tulin ulkoa ja tokaisin, että tämä kevät antaa kyllä pihastamme parhaimman kuvan. :) Paljon olis tehtävää, mutta vielä täytyy malttaa, jäätä on vielä paikoitellen ja nurmikko märkä. Jospa viikonloppuna ehtisi leikkaamaan oksia.

  VastaaPoista
 6. Toivotaan aurinkoista viikonloppua niin pääset hommiin sinäkin:)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, jätä kommentti!