Pullantuoksua ja asia, joka järkytti

Eilinen sadepäivä meni taas toteen ja innostuin pitkästä aikaa tekemään pullataikinan. Tuoreen pullan tuoksua- tai makua on kyllä vaikea ylittää. Siinä leipoessani mietin syksystä asti jo mielessäni ollutta koulun vanhempainillan erästä keskustelua, joka jäi mieleeni ja sai ajattelemaan omaa kenties jääräpäistä vanhanaikaisuuttani ja sitä, miten erilaisia ihmiset ja tavat oikeasti ovatkaan. Itse siis tykkään vaalia perinteitä ja siihen nyt tietysti kuuluvat perusruuat ja taidot muunmuassa. Osaan mehustaa mehumaijalla ja jopa karjanlanpiirakat ja kaalikääryleet sujuvat, mutta lampaita en osaa keriä (ja tämän oli siis tarkoitus olla vitsi). Mutta siis - vanhempainillassa juttua aiheutti kouluruoan taso, lähinnä se, että osa lapsista ei sitä syö.  Nakkikastike oli puheenaiheena ja eräs äiti totesi, että heillä ei ikinä sitä kyllä kotonakaan tehdä. Tässä kohtaa ensimmäisen kerran oma hämmästykseni nousi, lähinnä siksi, että meillä sitä todellakin tehdään ja havahduin siihen ajatukseen, että maailma muuttuu ja tavat. Mitä se peruskotiruoka nykyään itseasiassa on? Kyllä meilläkin paljon syödään toki myös mausteisia ja etnisempisiäkin ruokia, mutta olen silti mieltänyt jotkut ruuat sellaisiksi "kansallisruuiksi", joita jokainen herraparatkoon syö. Ja tämä ajatus oli se, johon sain herättävän vastauksen.  Toinen, vähän jopa järkytys tuli hetken kuluttua, kun toinen äiti sanoi lapsensa olevan kyllä moniruokainen, sillä tänäkin iltana heillä olisi etanoita iltapalaksi. WHAT!!!???  Minä sitä vissiin olen tuudittautunut liiaksi pullantuoksuiseen elämään, tässä vaiheessa olisin jo kaivannut katsekontaktilla jonkun toisen vanhemman hätääntyneen ilmeen, joka olisi kertonut samanlaisesta jälkeenjääneisyydestä ruokamaailmassa, en sitten uskaltanut katsettani nostaa siinä pelossa että paljastan ilmeellä järkytykseni. Mutta omat tavat on kaikilla ja jokainen ylpeänä luokoot omat perinteensä ja tapansa.  Ottamatta MITENKÄÄN kantaa tähän kouluruoka-asiaan ja siihen, miksi jotkut lapset ei sitä syö (meillä ei ole kyllä nuristu), oli nämä muutamat kommentit herättäviä ja ehkä tervetulleitakin asioita, jotka pistivät ajattelemaan. Kaikki eivät tykkää kaikesta ja jotkut eivät esimerkiksi tee sitä pullaa ikinä itse. Meillä taas ei ikinä tehdä etanoita iltapalaksi, eikä kyllä muutenkaan. Puutarhassa olen jokusen joskus nähnyt. 
21 kommenttia

 1. No jopas! 😂 En kyllä tiedä ketään joka noin "hienosti" söisi arkena. Kyllä meillä ihan perusruokaa ainakin syödään. Oliko näillä äideillä sitten haaveena, että kouluruoka muutettaisiin etanapitoisempaan ruokaan? 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävi kyllä itselläkin mielessä, että onko se kouluruoka "liian" tavallista osalle, mutta tottahan se on, ettei siihen kai liiemmin mausteitakaan (edes suolaa) käytetä. Voisi kai sitä katsantokantaa itselläkin avartaa osittain;)

   Poista
 2. No jopas! 😂 En kyllä tiedä ketään joka noin "hienosti" söisi arkena. Kyllä meillä ihan perusruokaa ainakin syödään. Oliko näillä äideillä sitten haaveena, että kouluruoka muutettaisiin etanapitoisempaan ruokaan? 😂

  VastaaPoista
 3. Heippa! Kyllä järkyttyisin miekin, jos sanottais etanoita olevan iltapalalla ;) Mieki just ajattelin pullataikinan laittaa nousemaan. Eikä ole meilläkään vanhin lapsista, ainoa koululainen vielä, sanonut ikinä pahaa sanaa koulun ruoasta. Ainostaan maito on kuulemma erikoisen makuista. Että sillee... Että et ole ainoa joka ihmettelisi. Ja kyllä, täällä ainakin nakki/makkarakastiketta väännetään hymyssä suin, eilen viimeksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makkarakastike on lapsillekin maistuvaa:) Toki meilläkään ei tehdä joitain ruokia, jotka muille on itsestäänselvyys.

   Poista
 4. Hih! Nyt vain ne etanat puutarhasta pannulle. :D Perusruoka on kai sitten niin erilainen käsite kaikille. Pullat näyttää muuten herkullisilta, njam. Tunnustan, että meillä pullataikinaa ei tehdä. Muuten kyllä leivon kaikenlaista. Kivaa päivää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri se perusruuan käsite on se, mitä aloinkin miettiä, että jokaiselle se on vähän eri asia. Ja hyvä niin:)

   Poista
 5. Ite kun sitä ajattelee, että ne etanat yms on sitten sellasta vähän hienompaa ruokaa ja perus kotiruoka jotain ihan muuta.. Tosin en ole koskaan etanoita maistanut, että en mene ihan vannomaan. Itse haluaisin nimenomaan osata ne perusjutut, mutta ihan kaikki ohjeet katsotaan edelleenkin kirjasta.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisihan sitä oikeasti kyllä uskaltautua maistamaan niitä etanoitakin joskus, mutta tunnustan, että olen lihojen ja äyriäisten suhteen vähän "ennakkoluuloinen", kana ja possu menee, nauta jauhelisassa.

   Poista
 6. Meillä ei lapsia ole, mutta kyllä meidän ihan perusruokia syödään.. keittoja, kastikkeita ym. Pullia tosin tulee harvemmin leivottua, teen ennemmin piirakoita tai kakkuja. En kyllä tiedä ketään joka söisi etanoita perusruokana, mutta tapansa kullakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piirakat ja kakut ne on useimmiten itselläkin teon alla, ovat kuitenkin nopeampia ja siistimpiäkin tehdä.

   Poista
 7. No etanathan ne puuttuu nyt täysin täältä makkarakastikkeiden ja lihapullien joukosta :D

  VastaaPoista
 8. Oho :D Meillä jäis kyllä etanat pannulle. Mutta nakkikastike maistuu helepostikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että meilläkin, vaikka kokeilla kaikkea pitäis. Mutta eikös ne hyönteisetkin nyt ole tulevaisuuden ruokaa ;)

   Poista
 9. Hyvä kirjoitus. Pystyn niin samaistumaan sinun ajatuksiisi ja ihmetyksiisi. Meillä yksi lasten lempiruoista on kaalikeitto ja kaalilaatikko. Nämä ruoat ovat saaneet lasten kavereilta ihmetystä, eivätkä ole uskaltaneet maistaa. Niin, ja yksi päivä tein pannukakkua välipalaksi, keskimmäisen kaveri tiedusteli mitä on ja kertoi ettei ole koskaan maistanut. Nyt maistoi ja otti lisääkin. :) Simpukat on jäänyt meillä vähemmälle, täytyykin kokeilla huomenna. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pannukakku on toinen, mitä meillä tehdään paljon myös. Täytyy sanoa, että onhan se vähän sääli, jollei pannaria lapsi saa.. Itse rakastan kaaliruokia, mutta valitettavasti lapset meillä syö sitä huonosti, vaikka sitä tarjolla on monta kertaa ollut. Toivottavasti vanhemmalla iällä oppisivat:)

   Poista
 10. Etanoita, hui! Kyllä meillä syödään ihan perusruokaa, pääasiassa. Mutta täytyy sanoa, ettei tuo kouluruoka kuitenkaan ole se meidän lasten mieliruokaa, mutta syövät kuitenkin. Meillä monesti lapset sanovat, että perunat oli raakoja/ makronit ylikypsiä, tai sitten siellä on käytetty niin outoja mausteita tai raaka-aineita, etteivät sen vuooksi tykkää.

  Mutta pullasi ovat herkullisen näköisiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se koulun laitosruoka tosiaan näinä säästökuurien aikoina varmasti mitään gourmeeta ole. Toivoisi oikeasti lapsille ravintoarvoiltaan, ja tietysti maultaan hyvää ruokaa.

   Poista
 11. Hymyämään saava posti! Ei löydy meidänkään pöydästä etanoita, ihan perinteisillä kotiruoilla mennään. Ja niitä vaalin kuten pullanleivontaakin. Gourmetjutut löytyvät sitten varmimmin pihvipuolelta.
  Kouluruoka tuntuu haastavan tänä päivänä ihan taloudellisesti, kun annosten hinta on ajettu mahdollisimman alas. Monista kouluistahan on oma keittiö lopetettu ja ruoat toimitetaan isommista jakelukeittiöistä. Meillä jälkikasvun kritiikkiä on tullut lähinnä "kumipotuista" ja mauttomuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nuo kumipotut taitavat olla legendaarisia:) Oma koulun keittiö olisi kyllä luksusta nykypäivänä:)

   Poista

Kiva kun kävit, jätä kommentti!