Kasvivalintoja istutusaltaaseen

Tuo pihaan ilmestynyt muurikiviallas on tainnutkin vilahtaa muutamissa männä viikolla olleissa ulkopostauksissa. Omistetaan sille nyt kuitenkin ihan oma juttunsa. Ihan pakko mainita, että itse tein. Kaivelin laattoja vähän altaan keskiosan kohdasta pois, että mullalle tulisi enemmän tilaa. Ladoin muurikivet pihaan vatupassia apuna käyttäen. Linjalankaakin yritin käyttää, mutta se ei kyllä ollut mua varten. Pohja oli kohtuusuorassa olemassaolevan kiveyksen ansiosta, mutta kivituhkalla suoristin muutamia kohtia. Kun muuri oli valmis, pohjalle tuli vielä juurimatto, sekä reunoille muovi, joka estää kosteuden imeytymisen kiveen. Multaa upposi muikeat pari keräkärryllistä. 

Tosi hankala onkin hahmottaa istutettavien kasvien määrää, ne kun pitäisi osata kuvitella täyskasvuisina. Tavoitteena on näkösuoja oleskelualueen eteen ja talveksikin saisi altaassa jotain vihreää olla. Tuijat olivat se ns. kärkikasvi, jonka rinnalle sitten valikoitui muutama muu. Tuija siis tuo sitä toivottua talvivihreyttä ja ne asettelin tasavälein altaaseen. Timanttituijasta tulee kohtalaisen kokoinen, mutta maltillisesti. Se kestää leikkaustakin hyvin. Yhteen väliin asetin kaksi norjanangervoa, joista olisi testimielessä aikomus tehdä muotoon leikatut "pallukat"vähän eri tasoon toistensa kanssa. Tämä onkin jännin projekti. Olen nähnyt menestyksellä näitä leikatun ja näyttivät tosiaan ihan puksipuilta. Yhteen väliin sitten hankin Hortensia "Vanille Fraisen", josta tulee n. 1,5 metrinen ja joka kestää leikkausta. Väri on aluksi vaalea ja se saa sitten vaaleanpunervaa sävyä. Vähän kukkaloistoa vihreän joukkoon. Parit suikertavat katajat pääsivät aluskasveiksi. Niistähän tulee aika laajoja, joten katsotaan, laitanko alustalle enää muuta. Ai niin, kaksi tosi matalaa angervoa on joukossa on myös, unohdin lajin, mutta korkeus taisi jäädä n. 20cm:iin. 

Eihän noissa altaasta otetuissa kuvissa ole vielä juuri mitään näytettävää kasvien osalta, tuijien joukossa muutama keppi sojottaa, mutta yrittäkää kuvitella noitten netistä bongattujen havainnekuvien avulla, miten mahtava kokonaisuus siitä (toivon mukaan) tulee.

4 kommenttia

 1. Istuttelu on kyllä jännää puuhaa, kun valmista tulee vasta aikojen päästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Niin kiva kun olisikin, että saisi heti valmiin paketin :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos. Näin ensikertalaiselle ihan kelpo lopputulos ja mukavaa, mutta ei niin selkäystävällistä puuhaa;)

   Poista

Kiva kun kävit, jätä kommentti!