Sitruunapiirakka ranskalaisten tyyliin

Taas täältä tulee jotain ruokaan liittyvää postausta. Se on vähän kausittaista, kun meikäläinen innostuu aina leipomaan ja kokeilemaan uutta. Siinä välissä laitellaan sitten uskollisesti aina niitä jauheliha-makaronisössöjä ja jauhelihakeittoja sun muita arkisia appeita. Pääsiäisen kunniaksi leipaisin (onko se edes sana?) ranskalaisen sitruunapiirakan. Ohjeen löysin täältä. Rakastan sitruunaa. Tykkään muutenkin happamista jutuista. Se on jotenkin sisäsyntyistä ja sinällään outoa, että kyllähän suklaa maistuu, mutta siiderin pitää olla niin kuivaa, että suussa napsuu. No, sitruunapiirakka siis tuli tehtyä ja ihanan kirpeää se onkin, mutta silti makeaa. Ripottelin pinnalle hedelmiä koristeeksi ja mukaviksi sattumiksi. Kirpeyttä voisi vielä taittaa vaikka kermavaahdolla niin halutessaan. Piirakan päälle olisi voinut (jos olisi muistanut) laittaa paiston loppuvaiheessa leivinpaperin. Piirakka tummui pinnalta ehkä hivenen liikaa, mutta makuun se ei vaikuta.
 
 Ulkohommiin pitäisi tämän ja huomisen aikana vielä ryhtyä. Nythän on hyvä aika leikata pensaita ja omenapuita. Onneksi aurinko paistaa, joten se ei tunnu ollenkaan pakkotyöltä tuo ulkohommiin joutuminen, päinvasoin.

Ranskalainen sitruunapiirakka:

3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
100 g jääkaappikylmää voita
1 keltuainen 
         
täyte:
2 (luomu)sitruunan kuori
3 sitruunan mehu
4 munaa
4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl maissi- tai ohratärkkelystä
1 1/2 dl kuohukermaa                        
 
Sekoita keskenään vehnäjauhot, sokeri ja raastettu sitruunan kuori. Lisää paloiteltu kylmä voi ja nypi taikina sekaisin käsin tai valmista taikina monitoimikoneessa. Lisää keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi. Peitä irtopohjavuoan (halkaisija noin 23 cm) pohja leivinpaperilla. Painele taikinasta pohja ja noin 3 cm:n korkuiset reunat. Pane sitruunapiirakan pohja pakastimeen lepäämään 20 minuutiksi.
Esipaista pohjaa 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Vatkaa täytettä varten munat ja sokerit keskenään. Lisää sitruunamehu, kuoriraaste, tärkkelys ja kerma. Kaada täyte pohjan päälle. Kypsennä sitruunapiirakkaa175-asteessa noin 45 minuuttia. Peitä sitruunapiirakka leivinpaperilla, jos se alkaa tummua liiaksi. Anna sitruunapiirakan jäähtyä jonkin aikaa ja irrota se varoen vuoasta. Parhaimmillaan sitruunapiirakka on vasta valmistamista seuraavana päivänä.



 

3 kommenttia

  1. Tällaista raikasta piirakkaahan voisi tänään kokeilla, kun on tullut suklaata mussutettua jo ihan liikaa :)

    VastaaPoista
  2. Ja sitten maistuukin taas suklaa, kun välillä vähän syö jotain raikkaanpaa ;)

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, jätä kommentti!