Mango-juustokakku

Pikaisesti ajattelin pyöräyttää juustokakun pyhäinpäivän kunniaksi. Kaapissa kun sattui olemaan värkkejä sopivasti. Nooh, ei aina mene niinkuin ajattelee. Kakku on tullut tehtyä tavallaan kahteen kertaan, mutta jääkaappiin asti niitä päätyi yksi. Syy löytyy gelatiinijauhopurkista. Liivatelehtiä ei ollut, mutta liivatejauhetta löytyi. En tiedä missä kohtaa meni vikaan, mutta siitä tuli alun alkaen jotenkin paksu mössö koko liivatteesta, ja (toivoaan ei saa heittää vaikka tietäisi, että metsään menee) lisäsin sen kuitenkin juustomassaan. Raivokasta sekoittamista, kyllä se sekoittuu kun vaan sekoittaa ja sekoittaa. Joo ei sekoittunut. Vessanpöntöstä alas ja kaupasta uudet tarvikkeet. Perinteisillä liivatelehdillä ei ollut ongelmia ja lopputulos oli herkullinen. Tämä kakku ei ole liian makean äklö, vaan raikas ja mehevä. Sopii myös isänpäiväpöytään.





 
Mangojuustokakku
 
Pohja:
 
75g voita
200g digestive keksejä
 
Täyte:
 
4 liivatelehteä
200g maustamatonta tuorejuustoa
2rkl kiehuvaa vettä
1,5dl sokeria
3tl vaniljasokeria
1tl kardemummaa
2,5 rkl sitruunamehua
3dl kuohukermaa
 
Kuorrute:
2dl mangososetta (lasten)
2 liivatelehteä
2rkl vettä
 
 
Tee pohja murentamalla keksit voin joukkoon. Painele pohja-ainekset irtopohjavuoan pohjalle, joka on vuorattu leivinpaperilla. Liota liivatteita kylmässä vedessä 5 min. Sekoita tuorejuustoon sokerit, sitruunamehu ja kardemumma. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata liivatteet kiehuvaan vesitilkkaan. Lisää liivate tuorejuustoseoksen joukkoon ohuena nauhana ja sekoita hyvin. Lisää kermavaahto joukkoon varovasti käännellen niin, että seos on tasaista. Kaada seos pohjan päälle tasaisesti. Hyydytä ennen kuorruttamista ainakin tunti jääkaapissa. Liota liivatteita 5min. Liota liivatteet kiehuvassa vesitilkassa. Kaada liivateseos ohuena nauhana mangososeeseen ja sekoita. Kaada kuorrute kakun päälle ja tasoita. Anna hyytyä useita tunteja, mieluiten yön yli jääkaapissa.
 
 
 

Roihuava

Sen lisäksi, että pimeinä iltoina ja talvisin tulee poltettua kynttilöitä lyhdyissä, on ulkoroihuja tullut myös jonkin verran poltettua. Yleensä niitä tulee laitettua vähän "parempina" päivinä, kuten jouluisin, kun tulee vieraita tms.  Löysin K-Raudasta ihan hullun halvalla (20€!) ulkotulelle tarkoitetun hauskan tornin. Tässä on arina pohjalla, eli tähän voi laittaa puita palamaan. Itse olen tätä kuitenkin käyttänyt roihujen polttamiseen. Nyt on tullut vähän useammin laitettua tuli ulos tämän tornin ansiosta. Ihan hauska yksityiskohta ulkonakin, kun piha on paljaampi muutenkin. Tälle viikonlopulle hankinkin oikein superison roihun, pyhäinpäivän kunniaksi.





Här kommer P.L.

Mitään en voinut, pakkohan se oli ostaa kun se kirppiksellä oikein huusi kohdallani, että täällä olen. Olen yrittänyt vähentää näitä extempore-hankintoja, mutta eihän tällaiset säännöt kirppiksellä toimi. Jos jäät harkitsemaan, niin tilaisuus menee ohi, joku toinen on jo ostanut tavaran kun yön yli nukuttuasi menet sitä hakemaan. Ja nämä lasten salkut on jostain syystä heikkouteni, niin ihania. Vanhemmille lapsillekin näitä on hankittu. Mutta tämä Peppi-salkku on jo kyllä ihan matkalaukku kokoa ja säilöö lelun jos toisenkin. Tosin sisustuselementiksi joutaa ainakin näin aluksi. Herra Tossavainen pääsi myös menoon mukaan. Ikealta löytyisäilytyspussukat iloisen keltaisena tauluhyllyn alle laitettuihin seinäkoukkuihin.





Kaunista pintaa

Luonnon muovaamissa tai kuluneissa pinnoissa on sellaista kauneutta, jota ei teollisesti voi tehdä. Vanha ja kulunut kertoo tarinaa, jota kukaan ei kuitenkaan kuule. Sillä on menneisyys ja elämä. Sitä on mielenkiintoista katsella ja kosketella. Luonnon muovaamissa värit ovat aina toisiinsa sointuvia. Ei riitasointuja. Vanhoissa ja kuluneissa esineissä sen sijaan kuluneisuus saa värit ja pinnat rouhean kauniiksi. Muutamaa esinettä omassakin kodissa jaksaa katsella vuodesta toiseen. Sen sijaan monet uudemmat menevät nopeasti kiertoon. Kerroksellisuus sisustuksessa, uuden ja vanhan liitto kiehtoo itseäni. Vastakohdat myös täydentävät toisiaan, vanha klisee, mutta niin totta!







Ilmoitusluontoista asiaa päivän asussa

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: Ladies, I have arrived! Nimittäin Puolitoista kerrosta kotia löytyy nyt myös Pinterestistä. Olen ollut jotenkin niin jälkijunassa näissä nykyajan kanavissa, mutta siellä sitä nyt ollaan. Onhan se tosi kätevä talletella omat kiinnostuksen kohteet ja ihanat sisustuskuvat sinne talteen. Vähän vaatii vielä harjoitusta tuo käyttö, mutta kyllä se siitä. Käykäähän kurkkaamassa. Samalla on ihan pakko laittaa muutama kuva meillä asustavasta herrasmiehestä, joka kauppareissuilla flirttailee naisväelle. Tämä vaateparsi löytyi Lindexiltä ja täytyy sanoa, että nyt on asenne kohdallaan<3. Näitä vauvanvaatteita on niin mukava esitellä aina välillä, joten sallikaa se tänne sisustusten joukkoon. Ei tätä iloa kauaa kestä, ne kasvaa niin nopeasti.




Vohveleita suolaisella ja makealla täytteellä

Vohveleita tulee tehtyä jostain syystä tosi harvoin kotona. Yleensä näitä on mökillä kyllä tullut tehtyä kesäisin, mutta kotona ei sitten juurikaan. Ihastuin niin taannoiseen makuelämykseen, Mallan Makeiden vohveleihin, että täytyihän näitä kotonakin tehdä. Ja lapset nyt tietysti tykkäsivät kovasti. Kaapista löytyi valmiina palvirouhetta, erinäisiä salaatteja ja kermaviilistä tein kastikkeen. Täytyy vaan sanoa, että herkkua olivat! Makeisiin versioihin laitoin tarjolle kermavaahtoa, mustikka- ja mansikkahilloa ja persikkaviipaleita. Nämä maistuivat etenkin lapsille (yllätys!). Nämä voi tehdä valmiiksi jo etukäteenkin ja lämmittää uunissa, niin kokkikin saa nauttia muiden seurassa näitä. Mielellään ei kuitenkaan uuniinkaan kannata laittaa niitä päällekkäin, sillä hieman rapeina vohvelit ovat parhaimmillaan. Ja täytteiksi kelpaa melkein mitä nyt kaapista sattuu löytymään, joten jämäruuat saa käytettyä näppärästi pois. Tällä ohjeella itse tein vohvelit:

2 munaa
2dl maitoa
2dl vichyä (tai jotain hiilihapollista vettä)
3dl jauhoja
2tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa
2tl sokeria
1dl öljyä






DIY pitsihimmeli

No nyt on maailmankirjat sekaisin, kun ihan virkkaamaan olen ruvennut! Ei vaan, taannoisilla käsityömessuilla ihastuin Taito-ep:n mielettömän hienoon pitsihimmeliin. Siellä myytiin valmiita tarvikepakkauksia ohjeineen päivineen. Paketista tulee ainakin kaksi himmeliä, iso ja pieni. Tämän ison olen jo saanut valmiiksi. Täytyy kyllä sanoa, että tuossa virkkausosuudessa on muutama juttu pielessä johtuen mun pitkistä piuhoista tuolla pääkopassa (ei meinannut virkkauksen salat mennä tajuntaan). Mutta itse tehty on itse tehty ja liian täydellisessä ei ole mitään mielenkiintoista. Tämänhän voi myös toteuttaa ilman tuota pitsiä, jolloin se on enemmän sellainen kranssi. Oli muuten ihan jopa meditatiivista tuo himmeliosuuden teko noista pilleistä. JÄTTEKIVAA!
Näitä saa nettikaupasta ainakin www.taitoep.net/rustoopuori -osoitteesta




Yläkerran aulan uutta

Yläkertakin sai vähän jotain uutta. Tämä aula on vähän ollut se vanhojen huonekalujen sijoituspaikka. Ehkä siksi, kun itse siellä vähemmän tulee hengattua. Täältä löytyy siis aulan lisäksi kahden lapsen huoneet. Otin aulan kattolampun alakertaan leikkihuoneeseen ja tänne pääsi Ikean hurmaava paperinen hattaravalaisin. Olisin kelpuuttanut tämän olkkariinkin, mutta takasta leijuva nokipöly olisi varmaan ollut aika hankalaa puhdistettavaa näistä paperisista lehdyköistä :(
Lisäksi Jyskin hauska hyllysetti saatiin vihdoin ruuvattua tänne.







DIY Ulkovalot

Otsikko saattaa hämätä, sillä valot ovat valmiit, mutta kokonaisuus on DIY.
Eli:
-lähtee sunnuntaikävelylle lähimetsään ja bongailee vähän käppyräisiä karahkoita, mieluiten kelottuneita.
-raahaa karahkan kotiin
-laittaa miehen ruuvaamaan karahkan kivoilla ketjuilla terassin kattoon
-laittaa miehen lyhentämään vähän ketjuja, jotka on pitkät
-kieputtelee kivat valot (ei mielellään sykkiviä punaisia/sinisiä/vihreitä valoletkuja) karahkaan

Aika vähällä vaivalla kivat valot. Ja nämähän on nimenomaan tunnelmavalot, ei jouluvalot :)






Eteisen päivitys

Siitä se ajatus sitten taas lähti. Eteisen seinällä ollut Lack-hylly kenotti niin rasittavasti ja häiritsi siksi silmää, että se päätettiin poistaa. Ja kun jotain hyllyjä poistaa, niistä tahtoo jäädä reikiä seinään. Siispä seinä päätettiin tapetoida uudelleen. Valitsin vähän tummemman harmaan. Musta olisi kovasti kiehtonut, mutta pelkäsin sen olevan vähän liian synkkä tähän tilaan. Kyllähän tuo Uten Silokin tulee paremmin esille tummaa taustaa vasten. Hyllyn poisto teki selkeämmäksi koko seinän. Joku taulukollaasi tekisi mieli tähän vielä lisätä, mutta annetaan nyt ajan kulua, tapana kun on yleensä hätiköidä. Eikös tullut ihan ok?







Tässä vanha seinä ja hylly viime joulun aikoihin