perjantai 18. joulukuuta 2015

Joulun laatikot: hitti ja huti

Olen aina tykännyt tehdä jouluksi laatikoita itse. Viimevuosina on tullut koitettua uusiakin laatikkovaihtoehtoja. Bataattilaatikko on oma lempparini näistä uusista versioista. Sitä en tänä vuonna kuitenkaan tehnyt, vaan päädyin koittamaan punajuurilaatikkoa aurajuustolla ryyditettynä. Maku on pehmeän lempeä. Laatikko, jota en vaan saa onnistumaan on imelletty perunalaatikko. Olen imellyttänyt sekä uunissa, että huoneenlämmössä, mutta ei. Ohjeen mukaan laatikko alkaa löystyä, kun se imeltyy. Tällainen reaktio ei minun laatikoissani ole ikinä tapahtunut, vaan se on ollut yhtä paksua kökköä edelleen. Olen siis luopunut perunalaatikoiden tekemisestä ainakin muutamaksi vuodeksi (sen se vaatii, että luonto antaa periksi koittaa taas uudelleen). Sen sijaan tämän vuoden lanttulaatikko onnistui parhaiten ikinä. Ohje oli Valion sivuilla. Tässä reseptissä on mausteita tarpeeksi ja kerma tekee maun ihanan pehmeäksi ja täyteläiseksi. Laatikot paistelin Eskimolta saamissani Klik vuoissa. Oletteko muuten huomanneet, että foliovuokia saa laittaa myös mikroon? Omassa nuoruudessa moinen aiheutti hirveän ilotulituksen mikron sisällä. Veikkaan, että mikrot ovat muuttuneet sitten kivikauden. Folio taitaa olla foliota, vaikka voissa paistaisi.
 




Tässä tämä Valion sivuilta löytämäni lanttulaatikon ohje:
 
1kg lanttua
2dl kermaa
2 munaa
1tl suolaa
1tl inkivääriä
1/4tl maustepippuria
1/4tl muskottipähkinää
3/4dl siirappia
 
päälle voinokareita ja korppujauhoja
 
-keitä lantut vedessä niin, että lantut juuri peittyvät
-säästä keitinlientä 1dl, muut voi kaataa pois, kun lantut ovat kypsiä
-soseuta lantut ja lisää muut aineet joukkoon, tarvittaessa lisää keitinlientä
 
paista 175 astetta 2 tuntia
Tästä määrästä tuli kaksi 0,85l vuokaa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, jätä kommentti!